Людина, яка офіційно покінчила з Римською імперією

Остаточне падіння Риму прийшло зсередини, а не ззовні

 Падіння Риму - одна з найбільш обговорюваних подій в історії. Дата добре відома, 476 р. н. е., і про причини нескінченно дискутували. Незважаючи на увагу, яку приділяли цій історичній події протягом століть, багато хто не знає про людину, яка офіційно зруйнувала Рим.

З останнього великого задихання Західної Римської імперії піднялася людина, яка стане першим королем Італії. Він був німцем і римлянином, який пройшов через ряди Імператорського легіону і вийшов на вершину після останньої безладної боротьби за долю Риму. Його звали Флавій Одоакр, і його здобутки часто забуваються поруч із сліпучим світлом остаточного вибуху Римської імперії.

Три імператори, полководець і король

До 475 р. н. е. Західна Римська імперія починала виявляти ознаки остаточної деградації. Зараз правили два імператори -- один із Риму та один із Константинополя.

Східно-римський імператор Лев I призначив Юлія Непота імператором Західної Римської імперії в 474 р. н. е. На даний момент Рим - це тінь її колишнього "Я". Армії Риму, які колись домінували у світі, тепер були малі та розсіяні. Варвари продовжували посягання та походи на територію Італії, а Східна Римська імперія вирішувала власні зовнішні проблеми.

Під час правління Непот прийняв рішення, яке призведе до остаточного краху Риму.

У 475 р. н. е. імператор Непот призначає головнокомандувачем чоловіка на ім'я Орест.

Це призначення негайно насторожило римських сенаторів та патрицій. Орест воював як за гунна Аттілу, так і за Рим. Він був досвідченим керівником, якого любили його війська, але він виявляв мало вірності нікому, крім себе. Він був найманцем, непридатним керувати арміями, що залишилися в Римі.

Побоювання сенаторів були виправданими, коли, незабаром після призначення головнокомандувача, Орест здійснив марш своїх відданих армій проти Непота в 475 р. н. е.

Тоді Одоакр, генерал над власною римською армією, кинув свою підтримку за Ореста. Одоакр вірив, що Орест, як найманець, буде більш дружньо надавати Одоакру та його армії багаті землі в обмін на підтримку його перевороту.

Об'єднані армії Риму легко змусили Непота залишити відкритим шлях для Ореста, щоб взяти його під свій контроль. Трагічне правління Непота триватиме менше двох років.

Поки Непот не зійшов зі сцени, а римські війська, що зменшувались, об’єдналися під контролем Ореста, він скористався нагодою і оголосив свого маленького сина Ромула Августула новим імператором Риму. Таким чином там було троє імператорів, і незабаром також мав з'явитися король.

Ромул Августул увійде в історію як останній імператор римлян.

Прохання Одоакра

Після проголошення нового імператора Одоакр попросив у Ореста землі та данини в обмін на допомогу в прогнанні імператора Непота. Одоакр просив передати контроль над північною третиною Італії йому та його людям. На жаль, Орест відмовив Oдоакру у його проханні.

У відповідь Одоакр переконує свої війська піднятися проти Ореста, щоб спробувати захопити землі для себе. Багато військ, які допомагали скинути Непота за Ореста, кидаються разом з Одоакром у відповідь на обіцянки землі та грошей.

На цей момент римським військам було виплачено мало з того, що їм заборгували, і багатьма командуваннями керували нелояльні найманці та демагоги, які продовжували обіцяти повернути військам те, що їм заборгували.

Цей поворот військ змусив Ореста втекти від натиску. Тепер Одоакр контролював повстанські сили.

Смерть Риму

У 476 р. н. е. Одоакр переслідує Ореста та його хлопчика, імператора Августула, у низці битв, в яких Орест кілька разів відступав та реформував свої сили. Нарешті, в серпні 476 р. Одоакр оточив Ореста на П'яченці і подав йому чергову поразку. Цього разу Орест не рятується. Одоакр захоплює його і страчує.

Після смерті Ореста Одоакр оголошує себе не імператором Риму, як очікувалося, а королем Італії. На даний момент він не має наміру реінтегруватися назад до Римської імперії, він хотів, щоб землі, про які він просив у Ореста, панували самі.

Одоакр - перший у довгій черзі людей, який оголосив себе королем Італії, і перший, хто викинув титул римського імператора.

Після проголошення королівства Одоакр збирає своїх людей і перемагає останні залишки римських армій, які все ще були вірними Римській імперії. Останній бій за Рим відбувся під Равенною 2 вересня 476 р. н. е.

4 вересня король Одоакр позбавляє Ромула Августула титула останнього римського імператора. Він відмовляється вбити хлопчика, та відправляє його у вигнання, де він більше ніколи не виходить на світову арену.

Не бажаючи бачити, як Рим ще раз буде звільнений та повернений до життя, решта політиків та лідерів у Римі власне пишуть Східній Римській імперії, що не потрібно намагатися відновити імператора Західного Риму і що вони цілком здатні жити під керівництвом короля, а не римського імператора.

Цей лист знаменує остаточну справжню загибель залишків Західного Риму.

Спадок і правління

Незважаючи на те, що він офіційно скинув останнього імператора Риму. людина, яка була першим королем Італії і була людиною, яка змусила сенаторів і патрицій в Римі написати заяву про скасування імперії, ім'я Одоакр рідко згадується в розмовах про падіння Західного Риму.

Він правив майже двадцять років після свого сходження на трон. На Сході візантійський імператор Зенон вважав, що Одоакр все ще був лояльним до Римської імперії в цілому. Ця ілюзія була зруйнована в 480 році н. е., Коли імператор Непот, що був засланий, був убитий, і Одоакр  проголосив нове Королівство Італії.

Oдоакр зміцнить і стабілізує італійський півострів у той час, коли хаос загрожував поглинути землю. Країна не впала в повний безлад після того, як він розірвав зв’язки зі Східним Римом.

Однак після успішного раннього правління, як і інші правителі Риму до нього, Одоакр потрапляє в облогу після вторгнення остготів. За іронією долі, штурм приведе Одоакра до Равенни, того самого місця, в якому він виграв свою останню битву за долю Італії та Риму роками раніше.

У 493 р. н. е. Одоакр був убитий Теодоріхом, людиною, якого далі називатимуть Теодоріхом Великим, і його дії як першого короля Італії в основному забуті на користь Теодоріха.

Так обертається колесо історії...


Джерело інформації -- The Man Who Officially Ended The Roman Empire



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Добрі новини для України (13.11.2023)