Дефіцит пального: скільки ми ще будемо їздити на машинах?

 Міністр економіки Юлія Свириденко розповіла, на скільки вистачить запасів бензину та дизельне паливо в Україні.


Як передає "Хвиля", про це вона повідомила під час засідання уряду.
Так, за словами Свириденко, бензинова криза в Україні все ще продовжується – пального вистачає не всім, а ціни зростають.
При цьому вона наголосила, що після постачання Україні озброєння постачання бензину є другим за важливістю.
Проте Свириденко запевнила, що дефіцит пального намагаються вирішити, і Україна отримає велике постачання до кінця травня.
Виходячи з її оцінок, запасів бензину в Україні поки що вистачить на 5 днів, а дизеля – на 3. А от черги на заправках зникнуть тоді, коли запасів вистачатиме на 15 днів, як це було за нормальних умов.
Крім того, Україна вже домовилася, що до кінця травня буде постачання 350-360 тис. тонн пального з різних логістичних маршрутів.
Свириденко також розповіла, що в середньому зараз українці використовують 13 тис. тонн пального на день. А ось добовий імпорт поки що був меншим, травні він збільшиться до 11-12 тис. тонн.

"Ми домовилися про реверс трубопроводом з Угорщини. Було досягнуто домовленості про те, що 35 тис. тонн на місяць ми отримуватимемо як державу. Є можливість збільшення цього обсягу до 50 тис. тонн", – повідомила вона.

При цьому тепер "Нафтогаз" укладає контракти на закупівлю пального за кордоном.
За словами Свириденко, головні постачальники пального в ЄС не були готові до зростання попиту України. У зв'язку з цим із ними проводились переговори, щоб вони переорієнтувалися на український ринок. Якщо порівнювати із березнем, то імпорт зріс.

"Якщо ми у березні завозили 35 тис. тонн залізницею, у травні очікуємо, що це буде 180 тис. тонн. Автомобільним транспортом збільшили завезення у 15 разів. Якщо ми у березні завозили лише п'ять, у травні плануємо не менше 85. Річковим транспортом – збільшення уп'ятеро", – додала міністр.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Добрі новини для України (13.11.2023)