Електротренажери -- генератори електроенергії



Генерувати електроенергію в фітнес-центрах пропонують студенти IT-університету в Алмати. За задумом студентів в тренажери необхідно вбудувати обладнання, що дозволяє перетворювати механічну енергію в електричну. Найкраще для цих цілей підходять велотренажери та бігові доріжки - агрегати з інтенсивним навантаженням. Також для реалізації проекту знадобляться акумулятори для зберігання отриманої електроенергії.
Згідно з розрахунками авторів стартапу, двох годин занять на чотирьох велотренажерах буде досить для постачання електрикою середнього за розмірами спортзалу. Надлишки енергії можна поставляти в довколишні будинки.
Один з фітнес-центрів Великобританії під назвою «Кедбері Хаус» повністю переобладнав свої тренажери, перетворивши їх в пристрої, що виробляють електрику. Таким нехитрим способом клуб покриває всі свої витрати в електроенергії і з деяких пір не потребує зовнішніх джерелах. Треба відзначити, що, крім Великобританії, подібних клубів багато в США, де їх число зростає з кожним роком.
Тренажер під назвою Bike Washing Machine покликаний виключити витрати електроенергії під час прання білизни. Замість традиційних джерел енергії буде виступати людина, яка займається спортом на велотренажері і приводить в рух пральну машину. Велотренажер переводить кінетичну енергію спортсмена в електроенергію, яка використовується для обертання прального барабана. який розташований в самому тренажері. Виробник запевняє, що 20 хвилин тренувань вистачить для одного циклу прання.
Існує й інша модель, яка буде працювати за рахунок енергії людини, що біжить по доріжці, спроектованої в вигляді колеса.
Біговий тренажер -- пральна машинка

Проект бігового тренажера дизайнер з Південної Кореї Сі Хайонг Рю представила на щорічній виставці Electrolux Design Lab. Дівчину надихнув хом'як, бігає по колу в своєму колесі, тому тренажер-пральна машина має схожість саме з цією іграшкою для домашнього вихованця.
Ще одна цікава концепція, покликана об'єднати приємне з корисним, це велотренажер, енергія якого витрачається на показ телепередач або улюбленого фільму. Цей проект був реалізований в рамках одного з кінофестивалів у Франції. Публіці було запропоновано розташуватися в зручних кріслах і крутити педалі для того, щоб можна було дивитися фільм. Оскільки робота була колективною, крутити педалі довелося недовго, а виробленої електроенергії вистачило на перегляд усього фільму. Є висока ймовірність того, що в майбутньому ця експериментальна модель, що дозволяє переглядати телевізор і одночасно займатися спортом, буде дуже популярна.
На малюнку показана структурна схема електровелотренажера.
Структурна схема електровелотренажера

Трифазний синхронний генератор, потужністю 250 Вт, приводиться в рух педалями. Напруга з генератора подається на випрямляч. Напруга з випрямляча стабілізується регулятором напруги, звідки подається на інвертор, який перетворює постійну напругу у змінну напругу 230 В. Від регулятора напруги також заряджається акумулятор, який також видає енергію в мережу. Заряд акумулятора регулюється регулятором заряду.
Американські винахідники створили велотренажер PlugOut, здатний тренувати тіло і в той же час виробляти електрику.
Пристрій Plug Out абсолютно унікальний. Він зручний тим, що власнику не потрібно купувати будь-яке додаткове обладнання або перебудовувати електропроводку в будинку або в квартирі спеціально для цього велотренажера. Підключити Plug Out і пустити струм в електромережу будівлі, можна лише підключивши пристрій в звичайну домашню розетку, обертаючи при цьому диск електролічильника в зворотну сторону, на величину вироблених кіловат-годин.
Схема роботи тренажера типу Plug Out

Систему Plug Out можна встановити на будь-який вид тренажера, але в основному електрогенеруючу систему встановлюють на стаціонарний велосипед-тренажер, так як він найбільш підходящий для цього і найпоширеніший серед тренажерів. Він добре підходить як для групових занять у залах, вузах і школах, як і для індивідуальних тренувань будинку. Він досить легкий, відносно недорогий і не вимагає багато місця для зберігання. А якщо в нього вбудована система Plug Out, то він ще й виробляє електроенергію, яку можна використовувати для побутових приладів та освітлення будинку.
Філіппінський підліток Анджело Казимиру спорудив генератор, що складається з двох пар п'єзоелектричних дисків, які виробляють енергію при вигині устілки. Електрики, виробленого після пари годин гри з м'ячем, юному інженеру вистачило лише на десятихвилинний сеанс зарядки свого айпода. Проте цілком імовірно, що років через п'ять, а то й раніше, подібні кросівки будуть не зухвалої фантазією, а доступною реальністю.

Для пропаганди виробництва чистої електроенергії можна використовувати діючі системи, користуючись якими бажаючі стають виробниками такої електроенергії. Однією з таких систем є польська розробка Еnergorower .
Устаткування, яке виробляє електроенергію, може бути пристосоване до звичайного велосипеда. Вироблена електроенергія призначена для накопичення в акумуляторі. Для цього застосовується генератор, регулятор і переносна електростанція.
Щоб система почала видавати електроенергію, потрібно встановити велосипед на певну конструкцію, закріпивши заднє колесо. Після цього можна сісти на велосипед, який перетворився в тренажер, крутити педалі і виробляти електроенергію. У комплекті цієї системи є акумулятор, який заряджається при напрузі 12 В.
Електростанція станція має перетворювач напруги, що дозволяє використовувати не тільки постійна напруга, а змінне - 220 В. Монтаж і розбирання домашньої електростанції займає 3-4 хвилини.
Дорослий має можливості виробляти від 100 до 320 Вт в залежності від фізичного стану. В середньому можна розраховувати на проміжок 125-215 Вт. Система має акумулятор 12 В з ємністю 20 А * год. Він дозволяє накопичувати і потім використовувати 200 Вт * ч. Щоб повністю його зарядити потрібно кілька разів вправлятися в їзді на місці - загальний час близько трьох годин роботи на велосипеді.
Крім тренажерних залів джерел енергії можна зробити будь-який педальний пристрій, що підключений до перетворювача енергії. Обертанням педалей або ручок виробляється механічна енергія, яка генератором перетворюється в електричну і накопичується в акумуляторних батареях, або відразу надходить на інші споживачі.
Педальний пристрій

Для цих цілей може підійти наприклад ось такий готовий варіант. Військові ручні генератори, вони як раз і створені для вироблення електроенергії в будь-яких умовах і в будь-якому місці. Потужності таких генераторів від 3-х ват і до 70 ват. Є безліч моделей з різними характеристиками, так-же більш сучасні аналоги мають безліч виходів адаптованих не тільки для зарядки великих акумуляторів, але і для зарядки портативної техніки (виходи USB, 12 В, 19 В).
Можна підключити додаткові входи і виходи. Даний генератор виробляє до 100 Вт енергії, а маленькі генератори всього 2-3 Вт. Значить можна зарядити великий акумулятор і користуватися більшою енергією.
На сході Бразилії в тюрмі муніципалітету Санта-Рита-ду-Сапукаї встановили велотренажери, займаючись на яких арештанти можуть скоротити свій термін перебування за гратами, приносячи в світ трохи світла, в буквальному сенсі - виробляючи електрику яке використовується для живлення вуличних ліхтарів. За кожні 16 годин проведених за педалями велосипеда, тут мінусують один день від загального терміну покарання. При цьому заряджені акумулятори використовуються для живлення вуличних ліхтарів, які висвітлюють і роблять місто безпечним вночі.

электрогенераторы заключенные Бразилия: Велосипеды, электробайки, велотектура, велосипедные дорожки
Тюремний велогенератор


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Подарунки від "Черкаських лисиць"

Добрі новини для України (13.11.2023)