Александр Грин. Алые паруса


Александр Степанович Грин. Алые паруса 
Серия «Список школьной литературы 5-6 класс» 
Текст предоставлен издательством «Эксмо»
 http://www.litres.ru/pages/biblio_book/?art=171957 
Алые паруса: Эксмо; Москва; 2009 
ISBN 978-5-699-18583-2, 978-5-699-38076-3





Скачати книгу за посиланням: Александр Степанович Грин. Алые паруса

"Алые паруса" (в українському перекладі "Пурпурові вітрила" або "Ясно-червоні вітрила") -- повість-феєрія написана у 1916-1922 році та вперше видана у 1923 році.
Ця повість - це історія про дівчину Ассоль, яка жила зі своїм батьком Лонгреном в селі Каперна. Дівчина втратила свою маму коли їй було 8 місяців.
В самому початку повісті описується розповідь про те, як у море занесло трактирщика Меннерса. Свідком цього був Лонгрен, але він не кинувся йому на допомогу. Коли він побачив, що Меннерс не зможе врятуватися, то він крикнув, що колись і його дружина Мері просила допомоги, але не отримала її.  Меннерса підібрав пароход і перед смертю він розказав про винуватця своєї загибелі. Але не розказав про те, як Мері просила допомоги.
Мері попросила грошей в борг, але Меннерс запропонував їй не бути недотрогою, тоді він буде їй допомагати. Вона не погодилася. Вона пішла в місто здати своє кольцо, по дорозі вона простудилая, захворіла запаленням легень і пізніше померла. Лонгрен в той час був моряком у плаванні.
Після загибелі Меннерса і поширенні в селі звістки, про те, що Лонгрен був свідком загибелі і нічого не зробив для допомоги, односельчани його возненавиділи. Ця ненависть перейшла і на Ассоль. В Ассоль не було друзів, і жила вона у своїх мріях і фантазіях.
Лонгрен заробляв виготовленням іграшок, і одного разу він відправив Ассоль у місто з іграшками. Серед тих іграшок була яхта з пурпуровими вітрилами (алыми парусами). Ассоль спустила яхту на воду і її понесло за течією. Доганяючи яхту, вона зустріла збирача пісень і казок Егля, який підібрав кораблика. Він їй сказав, що на такій яхті припливе принц і забере її з собою.
Ассоль так вразили ці слова, що вона повірила в них і розповіла про це своєму татові. Але бродяга, який випадково підслухав цю розповідь, і розніс ці слова у всьому селі. Від тоді в селі стали дразнити дівчину і вважали не сповна розуму.
В той час в аристократичній сім'ї Греїв ріс хлопець Артур. Одного разу він побачив картину з морським пейзажем і він захотів стати моряком. Таємно поступив на шхуну "Ансельм", де керував капітан Гоп. Він ознайомив хлопця з таємницями морської справи. Пізніше він купив собі власного корабля, на якому плавав капітаном.
Потрапивши одного разу в місто Лісс, недалеко від Каперни, де випадково зустрівся з Ассоль. А потрапивши в трактир Меннерса, він почув розповідь про Ассоль та її мрію про принца, що припливе на кораблі з пурпуровими вітрилами. Її назвали несповна розуму, а її батька жахливою людиною. Але Артур Грей трохи сумнівався в цих словах.
Придбавши пурпуровий шовк, він наказав пошити з нього вітрила. Також домовився з музикантом, якого забрав на корабля. Після всіх приготувань, вони вирушили до Каперни.
Білий корабель з пурпуровими вітрилами дуже вразив Ассоль, і на очах всіх жителів села, вона кинулась до берега. Там її забрав Артур Грей і вона з ним попливла на кораблі. 
Так збулася мрія Ассоль.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Добрі новини для України (13.11.2023)