Яке найдревніше місто, збудоване людьми

 

Дискусія далека від розв’язання.


Коли ми думаємо про найстаріше місто світу, відповідь має бути однозначною. Перемагає місто, яке найдальше у часі можна простежити за допомогою радіовуглецевого датування.
Але відповідь не така проста, як здається. Що ми маємо на увазі, коли говоримо про «найстаріше місто»?
Це найстаріше постійно населене місто в світі? Або перше місто, побудоване людьми, якого більше не існує?
А як щодо міст, які починалися як невеликі поселення, але переросли в міста набагато пізніше? У який момент часу ми розглядаємо їх як «місто»? Ви також можете задатися питанням, чи якесь із цих міст знелюдніло, перестало існувати як «місто» і знову відбудовано?
«Яке найстаріше місто світу, побудоване людьми?» має кілька шарів прихованих питань.
Щоб все було простіше, давайте обговоримо найстаріші населені міста світу, які існують навіть сьогодні, і перше в історії побудоване місто. Але перш ніж ми перейдемо до міст, давайте поговоримо про те, що таке місто і як його відрізнити від ранніх людських поселень.

Чаталхгуюк, один із найдавніших прикладів протоміста. Джерело зображення: Wikimedia Commons.

Єрихон, місто в Палестині, часто називають найстарішим містом світу. Це пояснюється тим, що археологічні дані показують, що людське житло в Єрихоні з'явилося 11 000 років тому. Близько 9 тис. до н.е. оселилися мисливці-збирачі, а до 8 тис. до н.е. ми бачимо розвиток сільського господарства в Єрихоні.
Це має означати, що Єрихон є найстарішим містом у світі, чи не так? Ні, не зовсім.
У 7000 р. до н.е. в Єрихоні ще не було розвинене гончарство, хоча люди, які там жили, будували стіни та будинки з каменів. Пізніше Єрихон був знелюднений. Ближче до кінця 4-го тисячоліття до нашої ери ми бачимо, що стіни знову з’являються, але це було лише в 2300 році до нашої ери. що Єрихон почав розвивати міське життя.
Єрихон не був найдавнішим людським поселенням. Чаталгуюк і Гебеклі-Тепе в Туреччині виявили найперші ознаки протоміст. Є свідчення будівництва стовпів у Гебеклі-Тепе. У Чаталгуюка не було вулиць; люди подорожували по дахах, щоб потрапити в будинки.
У цих стародавніх поселеннях виявляють значну інформацію про виникнення міст. Але їм бракувало громадських будівель, упорядкованих вулиць, повноцінної комплексної урбанізації. Пройшло кілька тисячоліть, поки перше в світі місто не виникло на березі річки Євфрат на території сучасного Іраку.


Урук: перше місто в світі.

Рельєф з храму Іннани в Уруці. Джерело сторінки: Wikimedia Commons.

Урук, побудований на березі річки Євфрат, є сильним претендентом на звання першого міста світу. Це була столиця легендарного царя Гільгамеша, розповіді про якого увічнено в епосі про Гільгамеша.
Між 4000 і 3200 роками до нашої ери Урук пережив швидке розширення від сільських сільських поселень до витонченої міської цивілізації.
Урук був великим містом з громадськими будівлями, повноцінною бюрократією, військовими, вулицями, громадською санітарією та класовим суспільством. Це було найбільше місто в світі з населенням 40 000 людей, які проживали в місті і ще 80 000 в прилеглих районах.
Фермери не жили в місті. Населення Урука складалося з писарів, ремісників, будівельників, робітників, пекарів, м’ясників, священиків та урядовців. Ми бачимо, як з’являється система письма із зростанням Урука як міського центру.
Житла Урука були дворовими будинками. У місті була система каналів для транспортування, подібна до Венеції.
Білий зиккурат Ану, 4000 р. до н.е. Джерело: Wikimedia Commons.

Урук мав храмові комплекси, присвячені богиням Інанні та Ану. Найвідомішою будівлею був Білий зіккурат, присвячений Ану. Ця чудова споруда була побудована близько 4000 років до нашої ери.
Храмові комплекси виконували як релігійні, так і адміністративні функції. Урук почав занепадати на початку четвертого століття. У восьмому столітті він був покинутий.
Урук був першим містом у світі, але яке найстаріше постійно населене місто?
Хто переможець?
Перш ніж зробити висновок, давайте подивимося на деяких з головних кандидатів на найстаріше постійно населене місто.


Єрихон, Палестина

Джерело сторінки: Wikimedia Commons.

Як ми обговорювали раніше, в Єрихоні були одні з найстаріших людських поселень, але це не обов’язково робить його найстарішим містом. Це все ще одне з найстаріших міст в історії людства.
Протягом бронзової доби, приблизно в 2500 році до нашої ери, в Єрихоні були встановлені палац і міські стіни. Під час пізньої бронзи Єрихон став однією з жертв колапсу бронзового віку. Місто було розграбоване, зруйноване та знелюднене.
Єрихон був знову збудований протягом раннього залізного віку (1100 р. до н.е.), але був зруйнований вавилонянами. Коли місто було завойовано персами, вони повернули йому колишню славу.
Колись Олександр Македонський мав приватний маєток в Єрихоні. Місто витримало випробування часом і досі в ньому проживає близько 20 000 людей.
Алеппо (Халеб, Сирія)
Цитадель Алеппо датується середньовічною епохою. Джерело зображення: Wikimedia Commons.

Дамаск часто згадують під час обговорення найстарішого міста світу. Хоча найдавніші поселення в Дамаску датуються 7-м тисячоліттям до нашої ери, до початку 2-го тисячоліття до нашої ери не було великих будівель.
Алеппо, інший відомий мегаполіс Сирії, є найстарішим містом країни та одним із найстаріших населених міст світу. У стародавні часи місто було відоме як Ебла, а до кінця третього тисячоліття до нашої ери воно було процвітаючим містом. Це було місто Хадад, стародавній бог шторму. Руїни храму Хадада можна побачити навіть сьогодні.
У бронзовому столітті Алеппо управляли амореї, міттані та хетти. Ассірійці взяли під контроль місто приблизно у восьмому столітті до нашої ери, але пізніше перси завоювали місто.
Алеппо був важливим торговим центром у греко-римський період (323 р. до н. е. - 5 століття). За правління ісламу місто процвітало. Він став третьою за величиною метрополією в Османській імперії після Константинополя і Каїра.
На жаль, Алеппо зазнав значних втрат людей та майна під час недавньої громадянської війни в Сирії. Сьогодні в місті проживає 1,8 мільйона людей. Алеппо відомий своєю шовкоткацькою та текстильною промисловістю.


Бібл, Ліван

Старе місто Бібл. Джерело зображення: Wikimedia Commons.

Біблос — місто в Лівані з поселеннями, датованими 8800 р. до н.е. До 3000 року до нашої ери Біблос був процвітаючим столичним центром і ключовим джерелом торгівлі папірусом для стародавнього світу.
У стародавньому світі папірус був улюбленим засобом для письма, і греки назвали місто на честь свого слова для книг, Біблос. Слово «Біблія» походить від назви цього міста.
Фінікійці називали місто Гебал, і воно було важливим релігійним центром. У стародавньому світі в різний час містом правили кілька народів, у тому числі ханаанеяни, єгиптяни, ассірійці, перси та греки.
Біблос втратив багату торгівлю з Європою після падіння перської імперії Сасанідів і піднесення ісламських халіфатів. Після Першого хрестового походу в кінці одинадцятого століття торгівля з Європою була відновлена.
Османи, а потім французи завоювали Біблос.
Будучи одним із найстаріших населених міст світу, він витримав випробування часом. Сьогодні в столичному регіоні Біблос проживає 100 000 чоловік.
Варто згадати також Варанасі (Індія), Пловдив (Болгарія), та Афіни (Греція). Ці міста датуються епохою пізньої бронзи (1600-1200 рр. до н.е.) і досі заселені.
Але чи є у нас остаточна відповідь на питання, яке місто є найстарішим у світі? Оскільки ми не можемо точно довести рік, коли людське поселення перетворилося на гамірний міський центр, завдання стає складним.
Згідно з визначенням Світового банку для міста необхідно населення не менше 50 000 чоловік. Єрихону не вистачає цієї кількості, тому його можна виключити як «найстаріше місто світу».
Алеппо є безпосереднім претендентом на звання найстарішого міста, а записи Месопотамії свідчать про те, що місто було жвавим міським центром до кінця 3-го тисячоліття до нашої ери, приблизно в 2100–2000 роках до нашої ери.
Виходячи з критеріїв наявності витонченої міської культури, яка вижила та розвивалася з часом, Біблос є переможцем. Біблос був повноцінним містом до 3000 р. до н.е. даючи йому фору перед іншими містами світу, які все ще заселені.
Урук був першим містом у світі, а Біблос — найстарішим населеним містом у світі. Рідко трапляється, що місто продовжує існувати тисячі років, і лише кілька міст у світі є такими.
Алеппо, Дамаск, Єрихон, Афіни, Пловдив і Варанасі діляться на подіумі з Біблом за звання найстарішого населеного міста. Ми можемо лише сподіватися, що завдяки зростанню урбанізації, міграції людей та глобалізації ці старожили зможуть продовжувати свою вічну спадщину.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Добрі новини для України (13.11.2023)