Фігура людини-лева, старша за сфінкса

Людина-лев, доісторична фігура людини-лева, якій понад 35 000 років.

Сфінкс - одна з найчарівніших фігур людської цивілізації. У єгипетському та грецькому фольклорі це гібридна істота людини та лева з надприродними здібностями.

Великий Сфінкс у Гізі, Єгипет, якому 4500 років, — це перше, що спадає на думку, коли ми думаємо про Сфінкса. Але в стародавньому світі було багато інших фігур людей-левів.

У греків, хеттів, персів та індіанців були свої власні версії людини з тілом лева.

Що означає Сфінкс? Чому він був такий популярний у стародавні часи? Чи була це перша спроба людей уявити гібридизацію та генну інженерію? Або це мало релігійне значення?

Хоча неможливо визначити справжнє значення Сфінкса, ми можемо мати підказку, якщо повернемося в минуле й подивимося на першу фігуру людини-лева, яку ми розкопали.

Як далеко в минуле ми повинні повернутися?

Принаймні 35 000 років тому! Це вік найстарішої відомої фігури людини-лева.

Перш ніж говорити про те, що може означати доісторична людина-лев, давайте дізнаємося трохи більше про його відкриття.

Відкриття найдавнішої відомої фігури людини-лева

Печера, де була виявлена людина-лев.

У 1937 році німецькі археологи під керівництвом Роберта Ветцеля почали розкопки печери Холенштайн-Штадель у Швабії, Німеччина. Через два роки, 25 серпня 1939 року, геолог Отто Вельцінг виявив унікальну фігурку.

Це була зламана скульптура мамонта зі слонової кістки.

Археологи не змогли продовжити дослідження через тиждень, тому що почалася Друга світова війна. У сусідньому музеї Ульма вони сховали фігурку в кутку складської кімнати.

Ветцель відновив розкопки після війни, і було виявлено більше величезних фрагментів слонової кістки. Археологи змогли реконструювати фігуру в 1987 році, демонструючи котячі риси з нижньою частиною тіла людини.

Дослідники назвали його Löwenmensch або людина-лев.

Розкопки тривали, і вони завершили ще одну реставрацію в 2012 році, піднявши висоту фігури з 296 до 311 міліметрів. За даними радіовуглецевого датування, вік статуї становить від 35 000 до 40 000 років.

Коли ви подивитеся на фігуру, ви помітите нижню частину тіла людини з обличчям лева, але без гриви. Це вперше привело експертів до висновку, що то була левиця.

Євразійський печерний лев.

Але після радіовуглецевого датування вони підтвердили, що це належало до епохи в Європі, коли євразійський печерний лев був поширеним. Печерний лев був набагато більшим за сучасного лева і не мав гриви.

Було багато дискусій щодо статі фігури, але в 2013 році археологи знайшли фігуру, схожу на чоловічі статеві органи. Він був приєднаний до Löwenmensch.

Що символізує людина-лев? Підказки можуть лежати в інших предметах, знайдених у печері.

Археологи знайшли кістяні знаряддя праці, роги, підвіски, намистини та ювелірні вироби з кісток тварин у тій самій печері, де знайшли людину-лева. Що намагалися сказати стародавні люди цим гібридом людини і лева?

Тлумачення людини-лева

У 2008 році археологи знайшли ще одну статую людини-лева в печері Холе Фельс у Швабії, Німеччина. Поряд з цією фігурою людини-лева інтригуючою знахідкою були флейти, виготовлені з кісток тварин.

Якщо порівняти цю знахідку з попередньою людиною-левом з Холенштайн-Штаделя, то можна зробити висновок, що фігури людини-лева мали релігійне значення. Вони належали до шаманського культу.

За словами археолога Ніколаса Конарда:

Мешканці Холе-Фелс у долині Ах (Ach Valley) і Холенштайн-Штадель в Самотній Долині (Lone Valley), мабуть, були членами однієї культурної групи та спільними віруваннями та звичаями, пов’язаними з теріантропічними образами котячих і людей», і що «відкриття другого Левенменша (Löwenmensch) дає змогу підтверджує гіпотезу про те, що народ Орігнасіанців (Aurignacian) практикував певну форму шаманізму.

Археологи знайшли у Франції інші гібриди людини і тварини з нижньою частиною тіла, схожою на людину, і головами тварин. Це свідчить про те, що шаманські культи були помітними серед доісторичних людей Європи.

Люди на цьому етапі історії навчилися виготовляти одяг, прикраси, знаряддя для полювання та музику. Вони також розмовляли мовою, щоб спілкуватися. Незважаючи на те, що люди були з малими шансами на виживання, вони показали, про те, що були дуже пристосовані.

Але вони все ще були в захваті від природи.

Полонив їх сильний євразійський печерний лев. Він може вбити когось за лічені секунди. Для стародавніх людей його сила була майже містичною.

В результаті печерний лев є важливим компонентом ранньої системи вірувань. Оскільки люди вважали левів головними хижаками, значення лева залишалося незмінним протягом багатьох років.

У минулому мисливські ритуали були зосереджені на приборканні лева. Мисливці різних соціальних класів дуже пишалися полюванням на левів. Це була демонстрація сили, люди розсувають свої межі, щоб перемогти хижака, від якого вони були в захваті.

Ця сильна повага до лева, мабуть, з роками переросла в повагу до нього, як божественної істоти. Єдина в своєму роді божественна істота.

Ось чому навіть зараз леви продовжують відігравати значну роль у кількох світових конфесіях, включаючи християнство, індуїзм, буддизм та сикхізм.

Ця повага до лева призвела до того, що люди уявляли собі міфічних істот, які були гібридами людей і левів. Вони мали найкраще з обох світів. Сила лева і людська мудрість.

Нарасімха вбиває демона Хір'яньякашіпу. 

Сфінкс у грецькій міфології є руйнівником невезіння.

В індуїзмі шанується Нарасімха, людина-лев, аватар Господа Вішну. Нарасімха розриває страшного демона Хіраньякашіпу, який тероризував світ. Згідно з благом, людина не могла вбити демона. Хіраньякашіпу був неперевершений і вдень, і вночі. Його не можна було вбити на землі, на морі чи в повітрі. Його також не можна було вбити зброєю.

Під час сутінків Нарасімха розриває це чудовисько своїми кігтями, поклавши його собі на стегно. Таким чином, нелюдська істота вбиває демона, задовольняючи всі умови благодаті, що зробило Хіраньякашіпу непереможним.

Ця легенда показує, чому люди уявляють гібридів людини і лева як божественних захисників. Нарасімха поєднує надлюдську силу лева та людський інтелект, щоб подолати важкі випробування.

Ця ідея небесної надприродної сутності, яка може захистити нас, зацікавила древніх людей так само, як і зараз. Доісторична людина-лев з Німеччини дає важливе уявлення про еволюцію релігії та людської психіки.

Найдавніший гібрид людини і лева з Німеччини є частиною стародавньої системи вірувань, втраченої в часі. Але це дає нам життєво важливі підказки, чому ми все ще шануємо лева. Це також розповідає нам, чому лев став центральною фігурою в багатьох світових релігіях.

Цікавим аспектом еволюції релігії є те, що в суспільствах мисливців-збирачів релігія передувала потребі продовольчої безпеки. Від шаманізму наступним кроком було будівництво організованих структур для релігійної діяльності.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Добрі новини для України (13.11.2023)