Основні події лютого 2022 року: частина 1


Дайджест подій  31 січня — 4 лютого 2022 року.
У Фінляндії компанія Nokia провела випробування нового покоління оптоволоконного інтернету, швидкість якого досягла 600 Гбіт/с. Оптичну систему Nokia 1830 PSI-M випробували в режимі реального часу в наземній мережі GO-COLOR GlobalConnect Group, яка поєднує центри обробки даних у скандинавських країнах. Протяжність кабелю становила 781 км, проте інженери стверджують, що з перевищенням рекомендованої довжини їх система у будь-якому разі забезпечить пропускну спроможність 400 Гбіт/с із більш ефективним спектром хвиль. Під час тестів система працювала без збоїв.

Дайджест подій 7 лютого — 11 лютого 2022 року.
Уперше за 24 роки президент Франції завітав до України. Результатами зустрічі президентів Володимира Зеленського та Емманюеля Макрона стали п’ять підписаних двосторонніх документів.
У Дії з’являться електронні посвідчення для ветеранів війни, постраждалих учасників Революції гідності та людей, на яких поширюється дія закону про статус ветеранів. Українські ветерани зможуть використовувати електронне посвідчення в Дії як аналог паперового.
Відтепер українці зможуть автоматично реєструвати місце проживання й отримувати довідку про несудимість через застосунок Дія. 
Апеляційний суд залишив у силі запобіжний захід п’ятому президенту Петру Порошенку у вигляді особистого зобов’язання.
Словаччина спростила правила в’їзду для іноземців. Для повністю вакцинованих осіб, а також для осіб, які подолали хворобу, домашній карантин після прибуття до нашої країни-сусідки не є обов’язковим.
Чехія скасовує майже всі COVID-обмеження з 1 березня. Очільник уряду країни зазначив, що з 1 березня з-поміж обмежувальних заходів діятиме лише вимога носити в громадському місці респіратор. З 10 лютого уряд повністю скасував вимогу перевіряти COVID-сертифікати у відвідувачів підприємств громадського харчування та сфери послуг та в інших громадських місцях.
Британія скасувала карантин для нещеплених проти коронавірусу туристів. Тепер іноземці, які не пройшли повний курс вакцинації, нещеплені взагалі або вакциновані препаратом, що не отримав схвалення ВООЗ, повинні зробити ПЛР-тест перед відʼїздом, а також після прибуття до Британії.
У Берліні відбулася зустріч лідерів країн Нормандського формату — України, Франції, Німеччини та Росії, що тривала дев’ять годин. Українську сторону представив очільник Офісу президента Андрій Єрмак. Учасники зустрічі не ухвалили жодного документа.
SpaceX вперше повністю зібрала свою найбільшу ракету-носій Starship, яку планують використовувати для польотів на Місяць та Марс. Вже цього року її хочуть вивести на орбіту.

Ситуація навколо України
Росія, починаючи із весни минулого року, поступово нарощує концентрацію військової техніки, озброєнь і військ біля українського кордону.
Розвідки США та Великої Британії кажуть про щонайменше 100 тисяч російських військовослужбовців, які зосереджені у прикордонних з Україною областях і в окупованому Криму.
У Чорному морі російський флот зосередив 11 великих десантних кораблів, 6 із яких прибули із баз Балтійського та Північного флотів.
У Білорусь, де проходять військові навчання «Союзна рішучість-2022», Росія окрім аеромобільних підрозділів перекинула авіацію і до 60 пускових установок «Іскандер».
Також Росія посилила угруповання «ДНР» та «ЛНР».
Американська розвідка попереджає про плани Кремля атакувати Україну вже у лютому, зокрема згадувалося 16-го лютого.
Керівництво Росії заперечує, що має намір здійснити широкомасштабне вторгнення в Україну. Сконцентрувавши війська на кордонах України, Кремль вимагає, щоб Захід надав гарантії, що Україна ніколи не вступить в НАТО.
Керівники країн Європейського союзу, США, Великої Британії, Канади, очільники зовнішньополітичних відомств проводять щоденні раунди дипломатичних переговорів, щоб запобігти початку нової війни в Європі.
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 14 лютого на зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним заявив, що шанси на домовленості зберігаються.
Володимир Зеленський запросив президента США Джо Байдена відвідати Україну.
Війська південного та західного військових округів, які межують з Україною, почали повертатись у місця постійної дислокації після навчань вже у вівторок, 15 лютого. Про це, як передають російські державні агенції ТАСС та РИА Новости, повідомив офіційний представник міноборони РФ, генерал-майор Ігор Конашенков. Згодом таку заяву оприлюднило міноборони РФ.
Керівник МЗС Росії Сергій Лавров вже заявив, що повернення російських військ у місця постійної дислокації відбувається відповідно до запланованого графіку "незалежно від істерики Заходу через нібито готове вторгнення Росії в Україну". Підтвердження слів російських військових з незалежних джерел наразі немає. Західні країни та НАТО поки що не кажуть про фіксацію відведення.

Інші події.
1 лютого
Початок Китайського Нового 2022 року тварини Тигра. Це 4720-й рік за китайським календарем.
УП опублікувала відео з ДТП за участі Олександра Трухіна, де видно, що він був напідпитку.
Україна вперше в історії розпочала фізичний імпорт газу з Угорщини.
Україна схвалила Бріджит Брінк – кандидатку на пост посла США, яку обрав Байден.
Європейський союз прийняв рішення про надання Україні макрофінансової підтримки на 1,2 млрд євро.
Почало діяти ухвалене в грудні рішення Кабінету міністрів, згідно з яким дорожчають пластикові пакети. За них доведеться платити від 2 до 3 гривень.
2 лютого
Олександра Трухіна виключили з партії після оприлюдення Українською правдою відео з ДТП, де постраждало 6 осіб.
3 лютого
У ВРУ внесли пропозицію щодо звільнення голови ДБР Олексія Сухачова через бездіяльність у справі Трухіна.
Україна домовилася зі Словаччиною про збільшення потужностей для імпорту газу (загальний обсяг гарантованих потужностей з 4 лютого до 31 березня 2022 року складатиме 42 млн куб. м на добу).
У рамках офіційного візита Президента Туреччини Реджеп Таїп Ердогана заплановано підписання угоди про зону вільної торгівлі між країнами.
4 лютого
Відкриття Зимових Олімпійських ігор 2022 (англ. 2022 Winter Olympics, фр. Jeux Olympiques d'hiver de 2022, кит.: 第二十四届冬季奥林匹克运动会, офіційно XXIV зимові Олімпійські ігри) — зимові Олімпійські ігри, що пройдуть у Пекіні, Китай до 20 лютого 2022 року.
8 лютого
Президент України Володимир Зеленський заявив, що вакциновані українці старше 60 років отримають безоплатний якісний сучасний смартфон.
10 лютого
Харківський гросмейстер Олександр Ковчан посів друге місце на міжнародному турнірі GM Mix Third Saturday 233 в сербському місті Нові-Сад.
У Закарпатській області дві лавини зійшли на трасу Мукачево - Львів.

Раніше писав про події січня 2022 року.





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Добрі новини для України (13.11.2023)