Коронавірус-2020

  • Що таке коронавірус?
  • Звідки взявся SARS-CoV-2 (COVID-19)?
  • Симптоми зараження COVID-19.
  • Захист від зараження COVID-19.
  • Епідеміологічна ситуація у світі.
  • Ситуація з коронавірусом в Україні.
  • Зворотний бік медалі.
    Що таке коронавірус?

    Коронавіруси (лат. Coronaviridae) - сімейство вірусів, що включає на січень 2020 року 40 видів РНК-вірусів, об'єднаних в два підродини, які вражають людину і тварин. Назва пов'язана з будовою вірусу, шиповидні відростки якого нагадують сонячну корону. Призначення «корони» у коронавірусів пов'язано з їх специфічним механізмом проникнення через мембрану клітини шляхом імітації «фальшивими молекулами» молекул, на які реагують трансмембранні рецептори клітин. Після того як рецептор захоплює фальшиву молекулу з «корони», він продавлюється вірусом в клітку, і за ним РНК вірусу входить в клітку.
    Вигляд коронавірусу

    До коронавірусу відносять:
    • вірус SARS-CoV, збудник атипової пневмонії, перший випадок захворювання якої був зареєстрований в 2002 році;
    • вірус MERS-CoV, збудник близькосхідного респіраторного синдрому, спалах якого сталася в 2015 році;
    • вірус SARS-CoV-2, відповідальний за пандемію пневмонії нового типу з 2019 року.
    Звідки взявся SARS-CoV-2 (COVID-19)?
    SARS-CoV-2 - одноцепочний РНК-вірус з оболонкою. Новий штам коронавірусів, що виявлений у кінці 2019 року.
    Розшифровується:
    SARS-CoV-2 - Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (Тяжкий гострий респіраторний синдром коронавірусу 2).
    Тобто цей коронавірус викликає тяжкий гострий респіраторний синдром.
    Інші назви - 2019-nCoV (2019 novel coronavirus - новий коронавірус 2019 року), Wuhan seafood market pneumonia virus (Вірус пневмоніїї з ринку морепродуктів в Ухані).
    Викликає небезпечне захворювання — COVID-19.
    Розшифровується - COrona VIrus Disease 2019 (Коронавірусна хвороба 2019).
    Штам SARS-CoV-2 вперше виявлено у грудні 2019 року в результаті анализу нуклеїнової кислоти у пацієнта с пневмонією.
    Зокрема, вважається, що першим хворим на коронавірус у китайському місті Ухань була продавчиня креветок на місцевому ринку морепродуктів (Daily Mail, Укрінформ).
    Перша особа, що здала позитивний тест на новий коронавірус в Ухані, була жінка, яка продавала креветки на ринку
    - йдеться у повідомленні.

    За даними The Wall Street Journal, йдеться про 57-річну Вей Гіксіан.
    11 грудня 2019 р. у неї з’явилася висока температура. Думаючи, що у неї сезонний грип, жінка звернулася до місцевої лікарні за допомогою. Проте кілька уколів не допомогли їй. Вона все одно продовжила працювати на ринку, і за деякий час знову звернулася до лікарні, де їй виписали медикаменти, але й вони не допомогли жінці.
    Вже 16 грудня Вей звернулася до найбільшої лікарні в місті для повного обстеження. Саме там їй повідомили про “безсердечну” хворобу, з симптомами якої до медиків вже звернулися кілька людей з Ухані. Вважається, що жінка пізніше все ж таки одужала від самої хвороби.
    Зазначається, що згідно з заявою місцевих медиків від 31 грудня, Вей була однією з перших 27 осіб, що захворіли коронавірусом. Пізніше, у січні, Китайський центр з контролю і профілактики заявив, що коронавірус був переданий людям від диких тварин на тому самому морському ринку, де працювала Вей.
    В той же час офіційний предствник МЗС КНР Чжао Ліцзянь на основі аналізу даних із США висловив припущення, що коронавірус COVID-19 завезли Ухань американскі воєнні (Российская Газета).
    Коли в США з'явився "нульовий" пацієнт? Скільки людей інфіковані? США повинні нам все пояснити!
    - написав дипломат у Твітері.
    Є навіть версії, що вірус розробила секретна лабораторія в Китаї.

    Симптоми зараження COVID-19
    На початковій стадії COVID-19 має такі ж симптоми, як інші гострі респіраторні захворювання. Потім розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами:
    • гарячка;
    • кашель;
    • задишка (ускладнене дихання).

    Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів SARS-CoV-2 спричиняє запалення обох легень. Захворювання може прихвести до смерті людини. На рисунку нижче показано симптоми даної хвороби.
    Симптоми COVID-19
    Але у багатьох хворих можуть проявитися не всі симптоми, або взагалі не проявитися. В такому разі людини буде просто переносчиком вірусу і заражати інших.

    Захист від зараження COVID-19.
    Спочатку про те, як передається вірус.
    Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами.
    Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини.
    Вірус не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м.
    Переважає контактний шлях зараження.
    Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об'єктів (тварин, м'яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальнимх шляхів хворого чи інфікованого.
    Чи можна заразитись від тварин?
    Наразі немає офіційних підтверджень, що домашні тварини, наприклад, собаки або коти, можуть бути переносниками нового коронавірусу. Проте після контакту з домашніми тваринами рекомендуємо мити руки водою з милом. Це захистить вас від ризику поширень низки бактерій, якими людина може заразитися від домашніх тварин.
    В той же час вказувалося, що перші пацієнти в Китаї заразилися від тварин.
    Чи передається вірус через фрукти?
    Фрукти – непридатне середовище для тривалого виживання вірусу. Немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти. Нагадуємо, що фрукти необхідно ретельно мити, але це стандартна рекомендація.
    Скільки вірус живе на поверхнях? Чим можна вбити вірус?
    Вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.
    Чи правда, що вірус передається лише літнім людям?
    Заразитись можуть люди будь-якого віку, тому всі мають дотримуватись заходів захисту від вірусу. Літні люди та хворі на хронічні захворювання перебувають в зоні підвищеного ризику.
    Організації охорони здоров'я виробили такі рекомендації щодо захисту від зараження коронавірусом.

    • Зміцнюйте імунітет та слідкуйте за самопочуттям. Необхідне повноцінне харчування, здоровий сон, фізичні вправи та водний баланс організму.
    • За перших симптомів ГРВІ невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря.
    • Мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд та/або користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше 60-80%.
    • Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ, з тими, хто має симптоми застуди. Мінімальна дистанція — 1,5 метра.
    • Необхідно одягати захисні маски та рукавички.
    • Уникайте дотиків до свого обличчя. Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота.
    • Термічно обробляйте продукти та не вживайте сире м'ясо, м'ясні субпродукти та яйця.

    Також з'являється багато рекомендацій від "спеціалістів". Наприклад, лимон та імбир покращують імунітет і є надійним захистом від хвороби. В цьому випадку, як вказував доктор Комаровський, лимон та імбир збагатять лише кишені продавців, які їх продають.
    Взагалі лишнім не буде нічого, але без фанатизму.


    Епідеміологічна ситуація у світі.
    У світі на ранок 5 квітня зареєстровано 1 277 962 випадки захворювання на COVID-19, зокрема 69 554 летальні (5,44 %), а 243 776 людей одужали (19%).
    На території Європейського регіону ВООЗ станом на 10:00 (UTC+1) 5 квітня зареєстровано 622 251 випадок захворювання на COVID-19, зокрема 46 430 летальних (7,46 %).
    В п'ятірку країн по кількості підтверждених випадків захворювання входять (на 06.04.2020 р.) (НВ МИР):
    США (339 131) — понад 2,4 тис. нових випадків за добу і +73 смерті;
    Іспанія (135 032) — 3386 нових випадків, +528 смертей;
    Італія (128 948) — станом на вечір, 5 квітня, +4,3 тис. нових пацієнтів, +525 смертей;
    Німеччина (100 770) — 647 нових випадків, +24 смерті;
    Франція (92 839) — 2886 нових фактів інфікування і +518 смертей.
    Китай займає шосте місце (81 708). Потім Іран (60 500) і Великобританія (47 806). Закривають десятку Турція (27 069) і Швейцарія (21 652).
    Якщо припустити, що у багатьох країнах статистика може приховуватися або не всі хворі обстежуються (приховують хворобу чи немає можливості), то ці цифри можуть вирости.
    Країни з місцевим передаванням вірусу SARS-CoV-2, за даними ВООЗ на 10:00 (UTC+1) 5 квітня: Австралія, Австрія, Азербайджан, Албанія, Алжир, Американські Віргінські Острови, Ангілья, Андорра, Аргентина, Аруба, Афганістан, Багами, Бангладеш, Барбадос, Бахрейн, Беліз, Бельгія, Бермудські Острови, Білорусь, Болгарія, Болівія, Боснія і Герцеговина, Бразилія, Бруней, Буркіна-Фасо, Бурунді, Великобританія, Венесуела, В’єтнам, Вірменія, Гана, Гаяна, Гваделупа, Гватемала, Гвінея, Гернсі, Гібралтар, Гондурас, Гренада, Греція, Грузія, Гуам, Данія, Демократична Республіка Конго, Джерсі, Джибуті, Домініканська Республіка, Еквадор, Екваторіальна Гвінея, Еритрея, Естонія, Ефіопія, Єгипет, Замбія, Зімбабве, Ізраїль, Індія, Індонезія, Ірак, Іран, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Йорданія, Кайманові Острови, Камбоджа, Камерун, Канада, Катар, Кенія, Киргизстан, Китай, Кіпр, Колумбія, Коста-Рика, Кот д’Івуар, Куба, Кувейт, Лаос, Латвія, Литва, Ліберія, Ліван, Люксембург, Маврикій, Мадагаскар, Майотта, Малаві, Малайзія, Малі, Мальдіви, Мальта, Марокко, Мартиніка, Мексика, Мозамбік, Монако, М’янма, Намібія, Непал, Нігер, Нігерія, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Нова Каледонія, Норвегія, Об’єднані Арабські Емірати, Оман, Острів Мен, Пакистан, Палестина, Панама, Парагвай, Перу, Південно-Африканська Республіка, Північна Македонія, Північні Маріанські Острови, Польща, Португалія, Пуерто-Рико, Республіка Конго, Республіка Корея, Республіка Косово, Республіка Молдова, Республіка Фіджі, Реюньйон, Російська Федерація, Руанда, Румунія, Сальвадор, Сан-Марино, Саудівська Аравія, Сенегал, Сент-Люсія, Сербія, Сирія, Сінгапур, Словаччина, Словенія, Сомалі, Співдружність Домініки, Сполучені Штати Америки, Судан, Суринам, Таїланд, Танзанія, Теркс і Кайкос, Того, Тринідад і Тобаго, Туніс, Туреччина, Уганда, Угорщина, Узбекистан, Україна, Уругвай, Фарери, Філіппіни, Фінляндія, Франція, Французька Гвіана, Французька Полінезія, Хорватія, Центральноафриканська Республіка, Чехія, Чилі, Чорногорія, Швейцарія, Швеція, Шрі-Ланка, Ямайка, Японія, міжнародні перевезення (Diamond Princess).
    11 березня ВООЗ охарактеризувала спалах COVID-19 у світі як пандемію. 
    13 березня генеральний директор ВООЗ оголосив, що Європа стала епіцентром пандемії: тут реєструють більше випадків і смертей, ніж у решті світу, за винятком Китаю. Зараз щоденно реєструють більше випадків, ніж у Китаї в розпал епідемії.
    Ситуація з коронавірусом в Україні.
    Ситуація в Україні станом на 6 квітня (covid2019):
    протестовано - 5779
    хворих на Covid-19 - 1319
    одужало - 28
    летальних випадків - 38

    Розподіл захворюваності в Україні

    Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.
    Перший хворий зареєстровний у Чернівецькій області. Хворі на COVID-19 переважно особи, що приїхали з-за кордону або їхні родичі чи інші особи, які з ними контактували.
    У зв’язку із поширенням COVID-19 у світі громадянам України рекомендовано тимчасово утриматися від поїздок до країн чи окремих територій держав, найбільш уражених вірусом. Зокрема до Іспанії, північних регіонів Італії, Франції, В’єтнаму, Республіки Корея, Японії, Ірану. 
    11 березня Уряд видав Постанову № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».
    З 12 березня на карантин закрили школи, дитячі садочки, розважальні заклади.
    14 березня РНБО ухвалила рішення про закриття державного кордону України через загрозу поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19: з 00:00 16 березня до 00:00 3 квітня 2020 року припинено в’їзд на територію України для іноземців та осіб без громадянства. 
    25 березня Кабінет Міністрів України запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України на 30 днів, до 24 квітня 2020 року.
    3 квітня Кабінет Міністрів України запровадив нові обмежувальні заходи на період карантину.


    Зворотний бік медалі.
    На початку епідемії з Китаю до України евакуювали групу українців. Їх планували розмістити в Нових Санжарах. Це викликало спротив місцевого населення - вони думали, що до них везуть хворих на коронавірус. Питання таки було врегульоване. Зато тут засвітилися політики, а люди показали свою жорстокість і здатність вірити у перші новини, які їм гарно підносять.
    Дефіцит захисних масок та інших засобів захисту. У лютому підприємцями було продано за кордон велику кількість масок. Коли в Україні оголосили карантин у нас виявили дефіцит масок, спирту та антисептичних засобів. З одної сторони підприємці продали товар туди, куди був запит, з другої сторони - держава не забезпечила резерв захисних масок та антисептичних засобів.
    Також є думки, що карантин та інші запобіжні заходи - це обмеження конституційних прав громадян. Наприклад, у Білорусі та Південній Кореї суспільство живе звичайним життям - підприємства працюють, люди ходять на роботу, функціонує транспортне сполучення, але введена відповідальність за приховування зараження коронавірусом. В той же час в Китаї введено жорсткі карантинні заходи і передбачена смертельна кара за приховування коронавірусної хвороби, що спричинило зараження інших людей.
    У світі відбувається спад економіки - зупиняються підприємства, обмежується туризм, призупиняється транспортне сполучення. В той же час багато економічних провалів і проблем припишуть коронавірусу, навіть, якщо причини цих проблем зовсім інші.

    Про коронавірус поширюється дуже багато інформації, в тому числі і фейків. Як завжди тут замішана політика. Політики піаряться, а великі країни намагаються використати це у свою користь проти своїх ворогів. Також є чимало тих, хто на епідемії нагріє руки. Як-то кажуть: "Кому война, а кому мать родная".

    Коментарі

    Популярні дописи з цього блогу

    Подарунки від "Черкаських лисиць"

    Добрі новини для України (13.11.2023)